KECSKÉK - hegefeco

Tartalomhoz ugrás

KECSKÉK

KECSKE

Kecskével 1993 óta foglalkozunk , 95-től kizárólag az alpesi fajtát tenyésztjük. Tej-, és hústermelés után tenyészállat előállításra váltottunk. Francia spermát, illetve osztrák/svájci import bakokat használ(t)unk. Az állományban jellemző a 3-4-es ellés és az ezer liter feletti laktációs termelés. Alapító-, vezetőségi-, és mindenféle tag voltam a különböző kecske tenyésztő szervezetekben, ahol megpróbáltam meggyőzni az érdekelteket, hogy céltudatos tenyésztéssel léphetünk csak túl a "tenyésztődés" útvesztőin.

Virág lánya, Ében volt mindeddig a legideálisabb vezéranyánk.  Négyes ikrek egyetlen lány tagjaként született mesterséges termékenyítés eredményeként. Coluche nevű francia bak volt az apa, akinek a spermáját a francia Sersia cégtől vásároltuk. Ében 2009-2010 évi laktációs időszak alatt 1513 liter tejet adott (331 nap) Nem csak termelésben volt kiemelkedő, de a többi kecskére is kiható nyugodt viselkedése, béketűrése  miatt is szerettük nagyon

Az állományunk nagyobb részének őse Virág nevű kecskénk volt, aki fénykorában napi 6,5 kg tejet adott. (2000-ben 307 nap alatt 1260 kg tejet fejtünk tőle) Rendszeresen ellett 3-as ikreket, és egymás után kétszer négyeseknek adott életet. A jó alapozásnak köszönhetően az unokája, Sába a második laktációjában, 284 nap alatt 1151 kg tejjel jelentkezett be a legjobbjaink közé

Állattenyésztés nem létezhet kiemelkedő genetikai háttérrel rendelkező apaállatok nélkül. Ezért is fektetünk be import bakokba, spermába immár két évtizede. Vásárlásnál többet szeretnénk kapni, mint egy "jó bak", olyanokat keresünk, amelyek képesek célirányosan javítató hatást gyakorolni az állományunkban. Nem beszélhetünk tenyésztésről sem tenyésztési célok, szelekciós szempontok nélkül. Erőteljes növekedésű, hosszú testű, magas (far jellemzően magasabb, mint a mar),  jó tőgy felfüggesztéssel, tőgyformával rendelkező anyák képezik a törzset. Ezekre alapozva céloztuk meg állomány szinten is a 900 literes laktációs  termelést.

FEDEZŐ BAKOK

Az általunk preferált, és tartott alpesi fajta ősei az Alpokból származnak, így továbbra is példának tekintjük a francia, svájci, osztrák tenyésztők munkáját, és figyelemmel követjük kiállításaikat, bemutatóikat. Megtisztelőnek érzem, hogy 100 éves tenyésztő egyesületek vezetőivel, tenyésztőivel lehetek baráti, üzleti kapcsolatban. Sajnos Magyarországon mindez ideig egyetlen kecskefajtát sem sikerült kitenyésztenünk, és ott tartunk, hogy mind élőállat, mind technológiában importra szorulunk. Földrajzi, történelmi helyzetünket kihasználva azonban magunk is exportőrökké váltunk. Így egyes bakjaink a  román-ukrán határon lévő Galacon "dolgoznak". A hazai termelők kiszolgálása mellett célunk, hogy külföldön is megjelenjünk a tenyészállatainkkal.

Ahhoz, hogy az állat megmutathassa azt, ami genetikailag kódolva van benne meg kell találnunk a számára optimális tartási, takarmányozási módot. A francia import spermával, illetve osztrák/svájci apa állatokkal, a kívánatos genetika folyamatosan érkezik hozzánk, így a jószág kiszolgálására is hasonló hangsúlyt kell fektetnünk. Miután felmértük hiába van top genetika nálunk, ha takarmányozási ismeretekben, technológia tekintetében el vagyunk maradva, az állatok nem úgy termelnek, mint ahogy megfelelő kiszolgálás mellett termelhetnének. 2014 nyara óta segít bennünket a SERSIA FARM KFT és Michel Lepertel, francia takarmányozási szakember. Kérésünkkel egybe esett az ő szándékuk. Nem készen vett tápokat ajánlottak, hanem a kezünk ügyében lévő alapanyagokból készíthetjük az állomány napi betevőjét, az általuk összeállított receptúra alapján.

Kecskeruta

Vissza a tartalomhoz