Sheep2015 - hegefeco

Tartalomhoz ugrás

Sheep2015

breeding > események
 SHEEP2015 @ Athenry, Co. Galway, ROI

Jun 20-án, szombaton a világ végén jártam, de az igen színvonalas beszélgetések (workshop) részeseként mondhatom, megérte elmenni. CLA (sajtos nyirokcsomó gyulladás) Chlamydia (EAE) , belső élősködök (paraziták) elleni eljárások, kutatások, eredményekkel kapcsolatos workshop-ok mellett részt vettem még a genetikával foglalkozó megbeszéléseken is.

A kiállítás fő témái a következők voltak:
Húsipar, és piac; Vágás bemutató, sütés, főzés;
Bárányok szelekciója - szaktanácsadás
Bárány jelölés - szaktanácsadás
Állategészségügy - praktikus tanácsok több területet érintve:
- vetélés okai
- Belső élősködők, paraziták (3 különböző fórumon is)
- Sántaság
- Állategészségügyi laboratóriumok
- Karantén eljárások
- Általános nyáj védelem
Egészség és biztonság
- Jogszabályok
- Tanfolyamok
Oktatás, továbbképzés
- Államilag támogatott tanfolyamok
- Szárazon álló állományok tartása - 20 hetes képzés
- A jövő farmja - Egyetemi továbbképzés szakközépiskolai szinten, Új-zélandi szakmai gyakorlattal
- Farmer képzés - 14 szakirányú Főiskolai, Egyetemi képzés
- Élelmiszer biztonság
- Agrár kutatás
Fiatal juhászok versenye
Pásztorkutya bemutatók
   CLA-t (1; 2) elég gyorsan letudtam, mert több mint 20 éve tartják kordában a brit, és ír szigeteken a betegséget. Nem hagyták, hogy az események odáig jussanak, mint nálunk, ennek ellenére több kutatást végeztek, és publikáltak, mint itt, ahol akut problémaként van jelen a sajtos nyirokcsomó gyulladás. Egész egyszerűen a gazdák kiszelektálták azt a pár fertőzött egyedet, amin maguk is látták a jeleket (tályog) , és nem adtak lehetőséget arra, hogy a baktérium megbetegítse az állományt. Nagyobb, értékesebb nyájak esetén tett intézkedéseiket már megosztottam előbbre, így nem térnék ki rá most. Minden esetre Q-pec kolléga is komoly szaktekintélyként léphetett volna színre azzal a tapasztalattal, amivel ő rendelkezik, és oszthatta volna meg gondolatait, mert vevők voltak a kutatók minden a témában elhangzott hozzászólásra. Levontam a konzekvenciát : jobb az elején tájékoztatni a gazdákat, és szervezett módon megfogni a bajságot, mint szervezetten eltusolni a problémát.

   Chlamydia : 3 különböző helyen is téma volt. 1; Kutatók , 2; gyógyszer gyártók és kutatók, 3; állatorvosok. 1, Department of Agriculture, Food and the Marine és az Agro-Food and Bisciences Instutite által kiadott nyomtatványból hoztam pár példányt, de letölthető az internetről is, ebben megtalálhatóak nyavalyák leírásai, amelyekkel szemben az állattartóknak fel kell tudniuk lépni.

  Sikerült beszélnem az MSD/Merck/Intervet képviselőivel az Enzovax használatával, beszerzési lehetőségével kapcsolatban. 2009-ben jelent meg egy kiadvány, ami szintén letölthető(Gyakorlati útmutató a termelékenység javítására a nyájadban lévő fertőző vetélés  ellenőrzésén keresztül) Ebben az írásban a Chlamydia (Enzootic abortion EAE) mellett említést tesznek a Toxoplasmosis-ról is. Nagyon hasonló módon abortál, így könnyen összetéveszthető a az EAE-val.
   Egy igen kedves, a témát nagyon jól ismerő állatorvossal tudtam beszélgetni, aki úgy fogalmazott, hogy a legkönnyebb úgy tudják a gazdák megkülönböztetni a 2 kórt, ha tüzetesen megnézik a magzatburkot, különösen a placentát, azt a részt, ahol a méh falához kötődik. EAE esetén a burok nagyon sok folyadékot tartalmaz, míg Toxoplasmát a jól látható fehér foltok alapján lehet azonosítani a vetélés után. EAE ellen a pároztatás előtti 4 héttel, Enzovax-szal történő vakcinázás ad egy évre védettséget. A kényszerűség miatt, gyors tűzoltásként használatos antibiotikumos (oxytetracycline) kezelés, ad némi esélyt a vetélés ellen, de az elléskor kiszabaduló nagy tömegű kórokozók ellen nem véd, így a fertőzés megállításra egyáltalán nem alkalmas.  Gyors terjedésének oka az, hogy fizikai kontaktus nélkül, a kórokozót belélegezve is fertőz. A megfertőzött kecskék, juhok tünetmentesek, semmilyen teszttel nem kimutatható a betegség jelenléte. Jellemzően 3 héttel az ellés előtt abortál az anya, gyakran nem tőgyel ki,és nem is foglakozik a báránnyal. 
   A legjobb, ha a bizonyítottan beteg egyedeket eltávolítjuk a nyájból, annak ellenére, hogy a következő években problémamentesen ellenek, és nevelik kicsinyeiket. Nagyobb kárt okoznak azzal, hogy terítik a baktériumot a társaik felé, mint ami árbevételt megtermelnek. A toxoplasmát főként a fiatal macskák közvetítik a juhok, kecskék felé. Pároztatás előtt adott, élő vírusos vakcina, Toxovax 3-4 év védettséget adhat. Azoknál a kecske, és juh tartóknál, ahol előfordultak tömeges vetélések, de nem találtak Chlamydiára utaló jeleket, vagy negatív szerológiai eredményt kaptak, mindenképpen érdemes beszélni az állatorvossal, hátha Toxoplasma gondii áll a problémák hátterében. 

   Egyik vakcina sem nyújt 100%-os védettséget, így igen nagy hangsúlyt kell fektetni az ismeretterjesztésre, megelőzésre, különösen annak a fényében, hogy kis hazánkban jelenleg nem is kaphatóak, ahogy azt már leírtuk korábban.
  Szombaton egy hivatalos Allflex forgalmazóval is szóba elegyedtünk, és felhoztam a nálunk, tavaly  fellépő problémát. A brit és ir szigeteken a tip-tag (slaughter tag) kizárólag vágó állatokba helyezendő szállítás előtt. Ahogy ezt tavaly is említettem, nem használatos tenyészállatok jelölésére, se franciáknál, se németeknél, se Ausztriában.  Kezdek afelé hajlani, hogy nem is arra találták ezt ki, amire nekünk ajánlották, hanem tényleg csak a kamionra rakás előtt rakják be a bárányokba. Kaptam jó pár féle krotáliát, de egy közülük különösen megtetszett. Úgy van kiképezve, hogy a behelyezéskor egy tűn keresztül szövetminta is levehető DNA vizsgálathoz. A jövőre nézve egyszerűbben lehetne kivitelezni a mintavételt, ha nem kellene külön kijönni szövetvételre, plusz sebeket ejtve az állatokon. 
   Caisley Flexoplus L Geno a neve. A britt, ír szigeteken túl népszerű a németeknél,és az osztrákoknál is.A Caisley krotáliák úgy vannak kiképezve, hogy minimálisra csökkenjen a gyulladásból fakadó fertőzés veszélye

   Az idén használt krotáliák ( talán Allflex Aldamatic/ Elektromatic a neve) okozta sebek szépen gyógyultak, míg az a 3 gida, amibe az általánosan használatos tip-tag gida krotáliákat helyeztünk nem volt szerencsés. A gyulladások, és a lázas állapot közötti összefüggés egyértelmű számunkra már. 2 gidának volt más okból gyulladás a testén, és a sebet ugyan úgy kapuként használta a kórokozó, mint a lassan gyógyuló krotália okozta sebeket.
 
 
 
Vissza a tartalomhoz